IBARSKA HIGHWAY

IBARSKA HIGHWAY je eksperimentalni film kretanja, putopis ili road movie. Struktura filma je linearna i na prvi pogled jednostavna.

Ibarska magistala je prevashodno bila serija fotografija koju sam realizovala 2007. godine. Prvobitni fokus bio je istraživanje odevnih preferencija ljudi koji su nastanjeni ili poslom povezani sa Magistralom, a zaticala sam ih kao slučajne prolaznike. Uvek bi nakon fotografisanja usledilo isto pitanje: gde kupujete odeću i šta rado nosite? Neki od odgovora bili su : Imam pune kante garderobe, spaliću to sve!

Fotografisala sam i mesta pogibije na Ibarskoj magistrali

Sa sajta AMK (auto moto saveza) preuzela sam razloge zašto je ovaj put opasan.

Zašto je opasna Ibarska magistrala?

1. Uslovi puta

Kolovoz je na mnogo mesta oštećen i na njemu se mogu naći izuzetno opasne udarne rupe. Put se proteže preko planine Rudnik sa oštrim usponom i silaskom. Zimi se ova deonica uz velike napore održava prohodnom. Uspon i spust su u prisustvu poledice izuzetno opasni i komplikovani za vožnju.

2. Opterećenost

Ovim magistralnim putem se odvija više saobraćaja od onoga za šta je on projektovan. Teretni saobraćaj koji ide ka Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji uz cirkulaciju lokalnog saobraćaja doprinosi tome da je kretanje ovom magistralom često usporeno i otežano, što dovodi do pojave nepropisnog i nebezbednog preticanja.

3. Pešaci

Zbog blizine naseljenih mesta proširivanje puta nije moguće, a dvorišta kuća se na pojedinim mestima nalaze uz sam put zbog čega je on i izrazito opasan po pešake.

4. Nedržanje odstojanja

Teretna vozila često na ovom putu ne drže odgovarajuće odstojanje pa je preticanje kamiona izuzetno otežano jer je potrebno preći mnogo duži put kolovoznom trakom namenjenom za saobraćaj u suprotnom smeru kako bi se obišli dugi teretnjaci koji voze blizu jedan drugome.

5. Brzina

Većina vozača se na ovom putu ne pridržava ograničenja brzine. Zbog prolaska puta kroz naseljena mesta, dobar deo puta je izuzet od opšteg ograničenja predviđenog za ovaj tip puta i iznosi 50 km/h. Ovo izuzetno usporava saobraćaj što dovodi do stvaranja nervoze i povećavanja brzine uprkos ograničenjima.

6. Alkohol

Kako smo već pomenuli uz sam put se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata sa raznolikom ponudom jela i pića koja doprinosi da mnogi vozači uprkos tome što voze ipak odluče da probaju nešto od alkoholnih pića. Takođe lokalni saobraćaj koji se odvija na ovom putu je često onaj od kuće do neke od kafana što u povratku ka kući može prouzrokovati ozbiljne posledice.

7. Traktori i radne mašine

Na ovom putu ćete često imati priliku da iza krivine sa 80 km/h naletite na radnu mašinu ili traktor koji se kreće ne brže od 20 km/h što može izazvati saobraćajnu nezgodu kako zbog naletanja na ovakva spora vozila, tako i zbog naletanja drugih vozača na vas usled neočekivanog usporenja. Ovakva vozila na putu često ne ostavljaju izbor vozačima koji moraju da iz obiđu i tom prilikom pređu u suprotan smer.

Vozila kojima se obrađuje zemljište izlaze na magistralu neočišćenih točkova što dovodi do pojave velikih grumenova zemlje na kolovozu. Kada padne kiša, ovakvo neodgovorno ponašanje uzrokuje pojavu blata na kolovozu što može biti izuzetno opasno.

Svi ovi razlozi su vidljivi u eksperimentalnom filmu.